Magia

CHEDO Gluten Free

Vă invităm să ne urmăriți si pe rețelele sociale.

Bine ai venit la Chedo Gluten Free, aici  începe aventura ta fără gluten. Email: contact@chedo.ro

Tartă cu cremă de brânză și vișine

O fi tartă, o fi plăcintă americană…nu știu, dar cert este că e demențială combinația: blat cu aluat fraged,cheesecake (în stil New York) și un compoté dulce-acrișor de vișine. Eu o prefer rece (după ce a stat câteva ore la frigider), soțul meu o preferă proaspăt scoasă din cuptor, așa că sunt sigură că această tartă va fi pe placul multora dintre voi.
În acest tip de rețetă cu făină de grâu, glutenul (cel pe care îl evităm fie din motive medicale, fie din alte considerente) nu ne ajută, ci din contră, mai mult ne încurcă, așacă aluatul de tartă cu
făină fără gluten nu ne va da bătăi de cap. Yuhuuu!

Important! Untul trebuie să aibe nepărat minim 82% grăsime (cum de altfel, în toate rețetele bune nu trebuie să existe unt cu un procent de grăsime mai mic de 82%).

REȚETĂ:

Timp total 3 ore:

  • Preparare 1 oră
  • Coacere 1 oră
  • Complexitate: medie
  • Categorie: Desert
  • Bucătărie: Americană
  • Calorii: 270 kcal/100 g
  • Carbohidrati: 32 g/100 g

Pentru blatul de tartă (Pâté Sucrée) fără gluten:

  • 280 g făină fără gluten, mix Ana
  • 110 g zahăr pudră
  • 25 g pudră de migdale
  • 20 g amidon de porumb
  • 1 g sare
  • 155 g unt 82% grăsime (rece)
  • 65 g ouă (reci)

Pentru crema de brânză:

  • 50 g zahăr
  • 5 g amidon de porumb
  • 225 g cremă de brânză
  • 25 g ouă
  • 5 g pastă de vanilie

Pentru compoté vișine:

  • 350 g vișine congelate/proaspete fără sâmburi
  • 75 g zahăr
  • 15 g amidon de porumb
  • 30 g apă
  • 15 g suc de lămâie
  • 3 g coajă de lămâie
  • 5 g pastă de vanilie

INSTRUCȚIUNI:

  1. Pentru Pâté Sucrée amestecă făina, zahărul pudră, pudra de migdale, amidonul,sarea și untul tăiat cubulețe. Mixează până se formează firimituri.
    Cu cât textura amestecului are granule mai fine, cu atât aluatul va fi mai fraged-nisipos și compact. Cu cât granulele sunt mai mari, cu atât aluatul va fi mai fraged-aerat și crocant.
    Odată obținută textura granulată dorită, adaugă ouăle, treptat, pentru a controla textura finală a aluatului. Pune-l la frigider pentru aproximativ 30 minute. Împarte aluatul în două și întinde-l între două hârtii de copt. O foaie o așezi într-otavă de tartă (diametru de 20 cm) și apoi pune-le din nou la frigider pentru 30minute.
    2. Între timp, pregătește compoté-ul de vișine. Amestecă zahărul și amidonul. Separat, într-un vas pune apa, sucul de lămâie, coaja de lămâie și pasta de vanilie, apoi adaugă mixul zahăr-amidon și mixează până la omogenizare. Adu această compoziție la punctul de fierbere, adaugă vișinile și lasă la fiert pentru aproximativ 5-10 minute amestecând ocazional (pentru a nu zdrobi fructele). Lasă compoté-ul să se răcească complet.
    3. Pentru crema de brânză amestecă zahărul și amidonul de porumb. Adaugă cremade brânză, ouăle și pasta de vanilie și mixează până la încorporare.
    4. Pune crema de brânză peste aluatul de tartă, apoi compoté-ul de vișine răcit.
    5. Taie fâșii cea de-a foaie de Pâté Sucrée și așează peste compoté, realizând un model.
    6. Opțional poți unge tarta cu ou bătut și poți presăra zahăr tos.
    7. Introdu tava în cuptorul preîncălzit la 180°C pentru aproximativ o oră sau până se rumenește bine.

SFATURI ȘI TRUCURI:

Timpul de coacere depinde de tipul de cuptor, așa că verifică atent tarta să nu se ardă.
După ce s-a copt, scoate tava din cuptor și las-o la răcit pentru câteva zeci de minute înainte să încerci să o scoți din tavă sau să o tai. Când este fierbinte, tarta este foarte fragedă și se rupe/se sfărâmă ușor.

Acum nu îți rămâne decât să te bucuri de această minunată tartă fără gluten și să speli vasele…