People's love of sweets and guilty feelings about overindulgence are universal. Believe in yourself, listen to your gut, do what you love.
Am descoperit această rețetă de ștrudel acum câțiva ani într-o carte de rețete simple și ușoare, iar eu am adaptat-o la dieta mea fără gluten. M-a cucerit pe loc: delicioasă, aromată și, așa cum i-am spus și în titlu, rapid de făcut. Ce-i drept, se mănâncă la fel de rapid: doi adulți au terminat acest ștrudel mare în mai puțin de 24 de ore.
ISTORIA ȘTRUDELULUI:
Ştrudelul este o prăjitură foarte populară în special în Austria, Ungaria şi Serbia. Este oprăjitură preferată şi în fostele teritorii ale imperiului Austro-Ungar.
Se presupune că a fost adusă în această zonă, în secolul al XVI-lea, de către ocupanţii turci, având în vedere că se aseamănă cu baklava. Cea mai veche reţetă de ştrudel (Millirahmstrudel cu gulie) a fost găsită într-o carte de bucate scrisă de mână, din1696, care se află astăzi în Biblioteca Municipală din Viena (Wiener Stadtbibliothek). Varianta actuală a reţetei de ştrudel s-a format pe teritoriul imperiului Austro-Ungar. Începând din secolul al XIX-lea, ştrudelul era considerat desertul preferat la marile petreceri pe teritoriul dublei monarhii. În Ungaria, este cunoscut sub numele de rétes. A devenit astăzi un produs tradiţional şi în Germania, Olanda sau Belgia. Ştrudelul este declarat produsul de patiserie oficial al Texasului, iar în Israel oamenii îl pregătesc la fiecare colţ de stradă. În meniul renumitului hotel Ritz din Paris, la începutul anilor1800, figura „Retes Hongrois”, pentru care se folosea făină importată din Ungaria, iar bucătarii erau trimişi să înveţe la Pesta. Ştrudelul poate fi umplut cu mere, vişine,cireşe şi alte fructe, brânză, dovleac, mac, nuci.
Denumirea de “strudel” este de origine germana și înseamnă “vârtej”. Dintre toate tipurile de ștrudel existente, atât dulci, cât și sărate, Apfel Strudel (strudelul cu mere) este considerat o adevarată marcă de țară pentru Austria, alături de Schnitzelul vienez.
Acum că am aflat de unde vine ștrudelul, ne putem apuca de treabă.
REȚETĂ:
Timp total 1 oră și 30 minute:
- Preparare 30 minute
- Coacere 30 minute
- Timp de așteptare 30 minute
- Complexitate: ușoară
- Categorie: Desert
- Bucătărie: Europeană
- Calorii: 200 kcal/100 g
- Carbohidrati: 21 g/100 g
Pentru ștrudel:
- 300 g făină fără gluten, mix Ana
- 200 g lapte
- 30 g miere
- 3 g scorțișoară
- 20 g unt
- Sare
Pentru umplutură:
- 300 g mere roșii
- 30 g miere
- 20 g zahăr
- 15 g pesmet
- 3 g scorțișoară
- 50 g stafide
- Zeamă lămâie
- 30 g unt
Decor:
- Zahăr pudră
INSTRUCȚIUNI:
- Pune laptele într-o crăticioară și încălzește-l. Separat, topește untul. Pune într-un castron făina, mierea și adaugă laptele cald și untul. Adaugă scorțișoara și un praf desare, apoi frământă până când obții un aluat neted și omogen. Acoperă-l cu folie alimentară și pune-l să se odihnească pentru aproximativ 30 minute în frigider.
2. Curăță merele de coajă, scoate-le cotorul, taie-le cuburi, stropește-le cu zeamade lămâie. Adaugă mierea, zahărul, scorțișoara și stafidele înmuiate în prealabil și stoarse.
3. Întinde aluatul într-o foaie subțire pe o hârtie de copt presărată cu făină și dă-i formă dreptunghiulară. Presar-o cu pesmet. Acoperă suprafața aluatului cu merele marinate și rulează-l. Lipește-l la cele două capete, stropește ruloul cu untul topit și crestează-l oblic.
4. Coace ștrudelul 30 minute în cuptorul preîncălzit la 190˚C, apoi lasă-l să se răcească. Servește-l presărat cu zahăr pudră.
ENJOY!!!