Tort Sacher(Sachertorte)
A fost creat de Franz Sacher în anul 1832 la curtea prințului Metternich, în Viena și este unul dintre cele mai faimoase deserturi vieneze.
Este un tort elegant cu blat de ciocolată, un gem fin de caise și cu o glazură de ciocolată.
Rețeta originală este ținută secretă de către cofetarii Hotelului Sacher din Viena, dar totuși, rețete similare au apărut încă de la început.
Pe cât de simplu și banal vă poate părea acest tort, pe atât de elegant, fin și cu un gust incredibil este.
Este un tort elegant cu blat de ciocolată, un gem fin de caise și cu o glazură de ciocolată.
Rețeta originală este ținută secretă de către cofetarii Hotelului Sacher din Viena, dar totuși, rețete similare au apărut încă de la început.
Pe cât de simplu și banal vă poate părea acest tort, pe atât de elegant, fin și cu un gust incredibil este.
REȚETĂ:
Timp total 100 minute:
- Preparare 50 minute
- Coacere 50 minute
- Complexitate: medie
- Categorie: Desert
- Bucătărie: Europeană
- Calorii: 540 kcal
INGREDIENTE:
Blat de ciocolată:
- 350 g ouă (7 buc)
- 150 g unt, la temperatura camerei
- 120 g zahăr pudră
- 150 g ciocolată neagră
- 5 g pastă de vanilie
- 120 g zahăr
- sare
- 160 g făină fără gluten
Gem de caise 250-300g
- 450 g caise, fără sâmburi
- 135 g zahăr
- 15 g suc de lămâie
- 15 g apă
Glazură de ciocolată:
- 200 g ciocolată neagră (85% cacao)
- 250 g zahăr
- 150 g apă
INDICAȚII:
- Se mixează untul cu zahărul pudră până devine cremos. Se adaugă gălbenușurile,pe rând și apoi pasta de vanilie.
2. Se topește ciocolata la bain-marie, iar apoi se adaugă compoziția cu unt, zahăr și gălbenușuri.
3. Se spumează albușurile cu puțină sare. Treptat se adaugă zahărul și se spumează până devine o bezea moale.
4. Se incorporează ușor albușurile peste compoziția de ciocolată. Treptat se încorporează făina cernută peste compoziție.
5. Se toarnă aluatul într-o tavă cu diametru de 20-23 cm și se coace în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 45-50 minute, până trece testul scobitorii.
6. Se intoarce blatul de tort și se lasă la răcit.
7. Între timp, se pregatește gemul de caise. Se taie caisele în bucăți mici și se pun pefoc într-o crăticioară împreună cu zahărul, apa și sucul de lămâie. Se aduce la punctul de fierbere amestecând constant. Se fierbe pentru aproximativ 20-30 minute până când se îngroașă. Se dă prin strecuratoare pentru a obține un gem fin.
8. Se împarte blatul de tort în două straturi. Peste primul strat se pune jumătate dingemul de caise fierbinte. Se așează și cel de-al doilea strat și se intinde pe toată suprafața tortului gemul de caise rămas. Se lasă la temperatura camerei pentru 30 de minute.
9. Se tranferă tortul pe un suport de racire, sub care s-a pus o hârtie de copt.
10. Într-o crătiță se adaugă zahărul și apa. Siropul se aduce la temperatura de 112 grade Celsius. Se îndepărtează de pe foc și se adaugă ciocolata. Se amestecă până se topește ciocolata. Dacă glazura este prea groasă, se pune înapoi pe foc (mic) și se mai adaugă puțină apă.
11. Se toarnă glazura fierbinte peste tort, începând de pe margini și apoi se merge către centru. Ceea ce a ramăs poate fi folosit pentru decorare sau poate fi păstrat pentru mai târziu. Se lasă câteva minute pe suportul de răcire și apoi se transferă pe platou. Pentru stabilizarea glazurii se lasă cel puțin o oră la temperatura camerei.
ATENȚIE!!!
TORTUL NU SE INTRODUCE LA FRIGIDER PENTRU A NU AFECTA GLAZURA!
0 Comments