New York Cheesecake
Sau mai pe românește “Tort cu brânză”. Exact asta am înțeles eu când am auzit de acest desert, în urmă cu vreo 15 ani în urmă. Mi-am zis: tort = dulce, brânză =sărat, deci nici nu se pune problema să mănânc așa ceva. Nu puteam concepe undesert dulce sărat, pentru că asta credeam că voi simți atunci când voi gusta: dulce și sărat în același timp. Dar, nu mai știu cum, am gustat și m-am îndrăgostit de acest tip de cheesecake. Și de atunci am lăsat aceste prejudecăți acasă.
Nu degeaba este unul dintre deserturile îndrăgite în toată lumea.
Originile Cheesecake-ului
Deși ați putea crede că acest desert cremos își are originile în New York, de fapt, el datează cu foarte mult timp în urmă.
Cel mai probabil, primul cheesecake a fost făcut în Grecia antică. Pe atunci, acest desert delicios se credea că este o sursă puternică de energie (nu că nu ar fi și astăzi). Chiar și în timpul primelor Jocuri Olimpice din Grecia, în 776 î.Hr., sportivii au fost serviți cucheesecake! De asemenea, mirii serveau și prețuiau acest desert uimitor. Începând cu secolul al XVIII-lea, cheesecake-ul a început, treptat, să arate ca cel pe care îl știm astăzi ca fiind New York Cheesecake.
Chiar dacă cere răbdare până să savurezi prima porție (deoarece pe lângă timpul de gatire, trebuie să stea la rece câteva ore), este simplu de pregătit, fără ingrediente complexe, la un cost rezonabil.
Rețetă:
Timp total 120 minute:
- Preparare 30 minute
- Coacere 90 minute
- Complexitate: mică
- Categorie: Desert
- Bucătărie: Americană
- Calorii: 321 kcal
Pentru blat:
- 200 g biscuiți integrali/graham/digestivi zdrobiți
- 50 g zahăr (cantitatea de zahăr se va modifica dacă biscuiții sunt foarte dulci)
- 110 g unt topit (cantitatea de unt se va modifica în funcție de tipul de biscuiți)Pentru crema de brânză:
- 1 kg cremă de brânză dulce grasă (eu folosesc Philadelphia)
- 250 g zahăr
- 20 g făină
- 250 g ouă la temperatura camerei
- 80 g smântână pentru frișcă
- 20 g coajă rasă de lămâie
- 10 g pastă de vanilie
Pentru topping:
- 200 g cireșe/ vișine congelate
- 80 g zahăr
- 5 g zeamă de lămâie
- 10 g amidon de porumb
Instrucțiuni
1. Unge cu unt o tavă rotundă cu pereți detașabili și diametrul de 22-26 cm. Cu cât tava e mai mică cu atât cheesecake-ul va fi mai înalt. Îmbracă tava prin exterior cu folie de aluminiu.
2. Încinge cuptorul la 170°C.
3. Pentru blat, amestecă biscuiții zdrobiți cu untul topit și zahărul și asează acest amestec într-un strat uniform la baza tăvii și pe o înălțime de 2 cm pe pereții tăvii. Presează bine. Acoperă și pune la frigider cât timp pregătești crema.
4. Bate cu mixerul crema de brânză, zahărul și făina, la viteza medie, timp de 2 minute până când obții o spumă.
5. Adaugă ouăle, unul câte unul, și mixează pentru încorporare, maxim 30 de secunde pentru fiecare.
6. Adaugă smântâna pentru frișcă, vanilia și coaja de lămâie și mixează până când sunt încorporate. Nu uita să lași mixerul la viteză mică sau medie și să nu bați prea mult crema.
7. Toarnă umplutura în blatul de biscuiți pregătit mai devreme. Așează tava cu pereți detașabili într-o altă tavă mai mare cu apă și pune-o în cuptor.
8. Coace la 170°C timp de 15 minute, apoi redu intensitatea temperaturii la 120°C și continuă coacerea timp de 60-90 de minute, până când mijlocul prăjiturii este încă ușor umed, iar dacă miști tava umplutura tremură ușor ca un jeleu.
9. Pentru topping se amestecă toate ingredientele până compoziția de îngroașă, se lasă la răcit și apoi se toarnă peste cheesecake-ul, de asemenea răcit și el.
Sfaturi și trucuri:
Timpul de coacere depinde de tipul de cuptor, așa că verifică atent spre finalul perioadei dacă cheesecake-ul are consistența dorită ca să nu o coci prea mult.
Scoate cheesecake-ul din cuptor și cu ajutorul unui cuțit mare de patiserie desprinde marginile cheesecake-ului de tavă cât încă efierbinte și lasă-l să se răcească de tot. Abia apoi îl pui la frigider timp de câteva ore înainte să îl tai.