Mucenici moldovenești cu nucă
În fiecare an, pe data de 9 martie, este Sărbătoarea celor 40 de mucenici din Sevastia. Așa că în cinstea lor, gospodinele fac 40 de colaci numiți sfinți, mucenici sau bradoși. În Moldova, aceștia au forma cifrei 8 și sunt copți din aluat de cozonac, apoi unși cu miere și nucă. În Dobrogea și Muntenia, mucenicii sunt mai mici și sunt fierți în apă cu zahăr, cu scorțișoară și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici.
În copilărie, eu nu am mâncat nici mucenici moldovenești și nici din cei muntenești. Abia când am venit în București am descoperit, mai întâi pe cei muntenești (care nu sunt pe placul meu) și mai apoi pe cei moldovenești. Deoarece sunt făcuți din aluat de cozonac, pe mine m-au convins că sunt un desert pe care nu pot să îl refuz.
Recunosc, până să fiu diagnosticată cu boala celiacă nu am făcut mucenici, dar după aceea a trebuit să găsesc o rețetă de mucenici ca să mă pot bucura în continuare de acest bun.
Rețeta de mai jos are la bază rețeta de cozonac pe care deja am împărtășit-o cu voi, și vă asigur că ies moi, pufoși, fragezi și aromați. Cu siguranță merită să încercați această rețetă.
În copilărie, eu nu am mâncat nici mucenici moldovenești și nici din cei muntenești. Abia când am venit în București am descoperit, mai întâi pe cei muntenești (care nu sunt pe placul meu) și mai apoi pe cei moldovenești. Deoarece sunt făcuți din aluat de cozonac, pe mine m-au convins că sunt un desert pe care nu pot să îl refuz.
Recunosc, până să fiu diagnosticată cu boala celiacă nu am făcut mucenici, dar după aceea a trebuit să găsesc o rețetă de mucenici ca să mă pot bucura în continuare de acest bun.
Rețeta de mai jos are la bază rețeta de cozonac pe care deja am împărtășit-o cu voi, și vă asigur că ies moi, pufoși, fragezi și aromați. Cu siguranță merită să încercați această rețetă.
REȚETĂ:
Timp total 150 minute:
- Preparare 30 minute
- Dospit 90 minute
- Coacere 30 minute
- Complexitate: medie
- Categorie: Desert
- Bucătărie: Românească
- Calorii: 265 kcal
Aluat:
- 280 gr făină fără gluten (mix Ana)
- 70 gr zahăr
- Sare
- 50 gr unt topit
- 160 gr lapte
- 40 gr gălbenuş (2 buc)
- 10 gr drojdie uscată
- Unt pentru modelat
Sirop:
- 300 gr apă
- 150 gr zahăr
- Suc și coajă de lămâie
Decor:
- Nucă măcinată
- Miere
INSTRUCȚIUNI:
- Se amestecă laptele cald, gălbenuşul și untul topit. Se adaugă drojdia şi se mixează bine.
2. Această compoziţie se adaugă peste făină, zahăr, sare și se incorporează bine (aproximativ 5 minute la mixer).
3. Pe blatul de lucru aluatul obținut se modelează cu ajutorul untului..
4. Se așeaza în tavă și se lasă la dospit.
5. Se dau la cuptor (preîncălzit la 180°C) pentru 20-25 min, până se rumenesc.
6. Se face un sirop cu apă, zahăr, suc și coajă de lămâie.
7. Se însiropează cât sunt încă calzi, se ung cu miere și apoi se presară cu nuca măcinată.
ENJOY!!!
0 Comments