Magia

CHEDO Gluten Free

Vă invităm să ne urmăriți si pe rețelele sociale.

Bine ai venit la Chedo Gluten Free, aici  începe aventura ta fără gluten. Email: contact@chedo.ro

Cozonac fără gluten cu Nutella și foarte multe stafide

Câți dintre voi nu duc lipsa cozonacului făcut de mama, de bunica după începerea dietei fără gluten?
Cozonacul fără gluten este unul din deserturile complicat de făcut tocmai pentru că îilipsește glutenul. Fiind un aluat dospit, avem nevoie de gluten pentru a avea uncozonac frumos crescut și pufos. Dar cum noi tocmai acest gluten îl evităm, am tot căutat o rețetă care reușește să se apropie cât mai mult de cozonacul făcut de mama în copilărie. Așa că astăzi vă pot prezenta rețeta de cozonac care îmi amintește de cozonacul mamei.
Un avantaj al rețetei de cozonac fără gluten este faptul că nu trebuie să îl frământăm minute, zeci de minute (nu avem ce rețea de gluten să activăm).
Deși nu se desface pale, pale (cum știm noi din copilărie), cozonacul este pufos chiar și după ce se răcește, iar gustul este demențial. Noi l-am devorat în mai puțin de 24 de ore.

ISTORIA COZONACULUI:

Cozonacul, desertul preferat al românilor are o istorie îndelungată. Mulți știm că este o prăjitură tradițională românească, dar acesta este în egală măsură și un desert bulgăresc (kozunak) și un produs de patiserie italiană numit „panettone”.
La originea cozonacului se află pâinea, iar ca ferment pentru dospirea aluatului drojdia a fost folosită din timpuri străvechi. Potrivit descoperirilor arheologice, în Egiptul antic existau cuptoare pentru copt. De asemenea, există desene care datează de aproape 4.000 de ani ce atestă că egiptenii știau să facă mai multe feluri de pâine dospită,unele fiind îndulcite cu miere.
Tot în Antichitate, grecii făceau un tip de cozonac îndulcit cu miere și presărat cu nuci,care se numea „plakous”.
Romanii, care au preluat folosirea drojdiei de la egipteni și greci, au diversificat și îmbogățit rețeta pentru cozonaci, adăugând, spre exemplu, ouă, unt, fructe uscate.
În Marea Britanie, prima reţetă de cozonac apare într-o carte de bucate în 1718, cu recomandarea de a fi copt în forme lungi şi înguste, recomandare care a rămas valabilăşi în zilele noastre.
Francezii, cei care în secolul al XIX- lea au adăugat al treilea fel la masă, „desertul”,sunt cei care au pus în valoare cozonacul, mai mult decât alţii. Marie Antoinette arămas în memoria oamenilor prin fraza pe care a rostit-o atunci când i s-a spus căoamenii nu au nici măcar pâine pe masă, din cauza sărăciei. Viitoarea regină a Franţei ar fi rostit: „Să mănânce cozonac, dacă nu au pâine”.
Specialiştii în gastronomie sunt aproape cu toţii de acord că reţeta de cozonac, așa cum o cunoaştem noi astăzi, a fost consacrată în secolul al XIX-lea de europeni.Tradiţia românească spune că dacă ai cozonac pe masă înseamnă că sărbătoreşti.

REȚETĂ:

Timp total 150 minute:

  • Preparare: 30 minute
  • Dospit: 90 minute
  • Coacere: 30 minute
  • Complexitate: medie
  • Categorie: Desert
  • Bucătărie: Românească
  • Calorii: 265 kcal

Aluat:

  • 340 gr făină fără gluten
  • 100 gr zahăr
  • Sare
  • 50 gr unt topit
  • 160 gr lapte
  • 40 gr gălbenuş (2 buc)
  • 9 gr drojdie uscată
  • Coajă portocală+coajă lămâie 10g
  • Vanilie pasta 10 g

Mix umplutură:

  • 100 g Nutella
  • 100 g nucă măcinată
  • 50 g stafide
  • Coajă portocală+coajă lămâie 10 g
  • Vanilie pasta 10 g
  • 20 g lapte
  • Rahat/jeleuri
  • Sare

Pentru uns:

  • Unt topit
  • Ou bătut
  • Zahăr

INSTRUCȚIUNI:

  1. Se amestecă laptele cald, gălbenuşul si untul topit. Se adaugă drojdia şi se mixează bine, iar apoi coaja de portocală și coaja de lămâie.
    2. Această compoziţie se adaugă peste făină, zahăr și sare.
    3. Pe blatul de lucru uns cu unt se pune aluatul obţinut împărțit în două părți egale şise intinde fiecare cu ajutorul sucitorului/mâinilor.
    4. Peste foaia întinsă se întinde jumătate din mixul cu Nutella și se rulează.
    5. Se procedează în același mod și cu cealaltă parte din aluat.
    6. Se împletesc cele două rulouri și se așează în tava de cozonac.
    7. Se înfoliază şi se lasă la dospit pentru aprox. 90 minute.
    8. Se unge cu oul bătut și se presară zahăr.
    9. Se dă la cuptor (preîncălzit la 180°C) pentru aprox. 30 minute sau până serumește frumos.

Este o minunăție acest cozonac. Așa cum vă spuneam și la început, la noi nu a rezistat mai mult de 24 de ore.

Să aveți poftă!