Muffins cu pepite de ciocolată
Eu le-am făcut, de data aceasta cu ciocolată, dar îmi place să fac şi cu merişoare.Totuşi, imaginaţia poate să zburde: puteţi face cu cafea (aviz amatorilor), nuci, mere,banana, etc.
ISTORIA BRIOȘELOR:
Provenind din cuvântul german muffe (care se traduce prin „tort mic”), este aproape imposibil să se știe exact cu cât timp în urmă a fost făcută prima brioşă, dar reţetele de brioşe datează în scrieri din secolul al XVIII-lea şi au început să prindă rapid publicului larg. Pe atunci, acestea erau mici şi rotunde, făcute cu drojdie, care mai apoi erau tăiate pe orizontală şi unse cu unt. Acest tip de brioşe se numesc acum brioşe englezeşti (English muffins). În secolul al XIX-lea, pe străzile Angliei, la orele ceaiului, apăreau oamenii-brioşă (muffin men) care vindeau trecătorilor brioşele lor. Aceştia purtau tăvile cu brioşe pe cap şi sunau din clopoţel, ca să-şi cheme cumpărătorii.
Brioșele în stil american sunt sunt cele pe care le cunoaştem noi, cele coapte în forme individuale cu agenţi chimici de creştere. Acest tip de brioşă nu a fost dezvoltată până la sfârșitul secolului al XVIII-lea, deoarece abia atunci a fost descoperit carbonatul de potasiu – pearlash, care produce gaz în aluat). Praful de copt a început să fie folosit abia din anul 1857.
REȚETĂ:
Timp total 35 minute:
- Preparare 10 minute
- Coacere 25 minute
- Complexitate: uşoară
- Categorie: Desert
- Bucătărie: Americană
- Calorii: 265 kcal
Ingrediente:
- 150 gr ouă proaspete
- 200 gr lapte
- 10 gr pastă de vanilie
- 70 gr unt
- 60 gr ulei de floarea soarelui
- 300 gr făină fără gluten
- 200 gr zahăr fin
- 10 gr praf de copt
- 2 gr sare fină
- 100 gr pepite de ciocolată
ISTRUCȚIUNI:
- Se amestecă ouăle, laptele, vanilia, untul topit şi uleiul de floarea soarelui.
2. Separat se amestecă făina, zahărul fin, praful de copt şi sarea fină.
3. Se încorporează componentele ude în cele uscate.
4. Se adaugă pepitele de ciocolată.
5. Se toarnă în formele de brioşe şi se coc în cuptorul preîncălzit la 225°C pentru 10minute şi apoi se reduce focul la 180°C şi se mai ţin încă 10-15 minute.
SFATURI ȘI TRUCURI:
Pentru ca brioşele să aibe aspectul celor de la cofetărie, înainte de ale băga la cuptor, se crestează cu un cuţit cu unt în formă de X.