Cinnamon Rolls
Cine nu a auzit până acum de Cinnamon Rolls? Nu este un desert românesc, dar acesta a început în ultimii ani să îşi găsească fani şi în România. Am savurat primul meu rulou cu scorţişoară în timpul studenţiei, la o “ieşire ca între fete” cu sora mea și mi s-a părut delicios, aromat, pufos,dar pe vremea aceea nu descoperisem boala celiacă. Aşa că atunci când am descoperit-o, am dus lipsa ruloului cu scorţişoară. Cei care nu pot consuma gluten ştiu cât de greu este să lucrezi cu o făină fără gluten, în special la aluaturile fermentate. Aşa că mi-a luat ceva timp până am găsit reţeta perfectă şi mixul de făină perfect pentru aceste reţete.
Dar înainte să ne apucăm de treabă, să descoperim, în câteva cuvinte, cum a apărut el – ruloul cu scorţişoară.
ORIGINILE RULOULUI CU SCORȚIȘOARĂ:
Cinnamon Roll – rulou cu scorţişoară este o ruladă dulce servită în mod obișnuit în Europa de Nord (în special în Scandinavia) și America de Nord. În Suedia se numește kanelbulle, în Danemarca este cunoscut sub numele de kanelsnegl, în Norvegia este cunoscut sub numele de Kanelbolle, Skillingsboller sau Kanelsnurr, iar în Finlanda estecunoscut sub numele de korvapuusti. Ingredientul care îi dă aroma deosebită – scorţişoara, a fost adus din Sri Lanka în Europa de către comercianții romani de condimente. Însă, mult mai târziu, Suedia a început să o folosească în produsele de patiserie, luând astfel naştere kanelbulle. Aluatul suedez de kanelbulle conţine, de obicei, cardamom ceea ce îi conferă o aromă distinctivă. Dimensiunea unui rulou cu scorțișoară poate varia de la o zonă la alta, de la aproximativ 5 centimetri în diametru la 10 cm. Cel mai mare rulou cu scorţişoară îl fac finlandezii, care ajung să facă aceste rulouri cu un diametru de până la 20 cm şi o greutate de 200 g. Suedezii folosesc zahăr perlat pentru a-și acoperi produsele de patiserie cu scorțișoară, nu glazură, așa cum este obișnuit în America de Nord. Începând cu anul 1999, în data de 4 octombrie se sărbătoreşte Ziua Ruloului cu Scorţisoară.
REȚETĂ:
Timp total 150 minute:
- Preparare: 30 minute
- Dospit: 90 minute
- Coacere: 30 minute
- Complexitate: medie
- Categorie: Desert
- Bucătărie: Americană/Scandinavă
- Calorii: 265 kcal
Aluat:
- 280 gr făină fără gluten
- 100 gr zahăr
- Sare
- 50 gr unt topit
- 160 gr lapte
- 40 gr gălbenuş (2 buc)
- 9 gr drojdie uscată
- 60 gr unt
Mix umplutură:
- 70 gr zahăr brun
- 5 gr scorţişoară
- 5 gr amidon de porumb
- Sare
INSTRUCȚIUNI:
- Se amestecă laptele cald, gălbenuşul si untul topit. Se adaugă drojdia şi se mixează bine.
- Această compoziţie se adaugă peste făină, zahăr și sare.
- Pe blatul de lucru uns cu unt se pune aluatul obţinut şi se întinde cu ajutorul sucitorului. Peste foaia întinsă se pune un strat de unt (aprox. 60 gr).
- Mixul pregătit se pune peste foaia unsă cu unt şi se rulează.
- Se taie în 9 bucăţi de aproximativ 4 cm şi se aşează într-o tavă pătrată de 20 cm.
- Se înfoliază şi se lasă la dospit pentru aprox. 90 minute.
- Se dă la cuptor (preîncălzit la 180°C) pentru aprox. 30 minute sau până se rumenesc frumos.
- Imediat după ce s-au copt se ung cu miere sau sirop de agave. Voi puteţi pune o cremă de brânză cu vanilie (și faceţi varianta americană) sau orice vă trece prin cap. Prin adăugarea unui topping vă puteţi personaliza propria reţetă de rulouri cu scorţişoară.
P.S.: Să-mi spuneți ce ați ales!