Magia

CHEDO Gluten Free

Vă invităm să ne urmăriți si pe rețelele sociale.

Bine ai venit la Chedo Gluten Free, aici  începe aventura ta fără gluten. Email: contact@chedo.ro

Experiențe și sfaturi utile

Să vă spun secretele mele sau mai bine zis ce am aflat eu de când experimentez rețete fără gluten.
Din decembrie 2014 am experimentat și testat foarte mult:
rețete pentru tot felul de deserturi, mixuri de făină pentru deserturi, pâine și alte aluaturi fermentate.
Multe din ele au fost eșecuri la început, până am înțeles unde greșesc, așa că voi detalia mai jos, poate cele mai frecvente greșeli pe care le făceam.
Prima mea pâine fără gluten am făcut-o imediat după diagnosticare, când nu știam aproape nimic despre dieta fără gluten sau gluten în general. Aveam o mașină de făcut pâine, care avea program special pentru pâine fără gluten, așa că nu mi-a rămas decât să pun în funcțiune mașina folosind rețeta recomandată în cartea ei. Rezultatul a fost un eșec total. Pâinea a ieșit atât de tare încât puteam sparge capul cuiva cu ea, vorba aceea. A ajuns la coșul de gunoi.
Dar, cu pași mici, am reușit să îmi dau seama de câteva aspecte de care trebuia să țin cont:

  1. Nu toate rețetele cu gluten pot fi preluate „ad litteram”, în care schimbi doar făina cu gluten cu cea fără gluten (mai ales atunci când vorbim de o rețetă care are un procent destul de mare făină – aluaturi fermentate, aluaturi rapide).
    2. În cofetărie totul se cântăreșteTOTUL. Nu te apuca să faci rețete în care apar ca unitate de măsură cana, lingura sau număr de bucăți (ex. oul).
    3. Cele mai multe rețete au nevoie de gume (xanthan, guar) sau alt tip de liant pentru a putea face treaba pe care o face glutenul în rețetele cu gluten.
    4. Cuptorul poate strica rezultatul final și asta pentru că ele diferă de la un model la altul. Așa că 180°C din rețetă poate însemna la tine 190°. Trebuie să îți cunoști cuptorul foarte bine.
    5. Nu renunța să experimentezi…deci testează, testează, testează. Poate deveni frustrant că nu îți iese ceva și acel ceva ajunge la gunoi. În plus, te mai gândești lacât de mult costă un kilogram de făină fără gluten sau restul de ingredinte, și ele certificate fără gluten, dar îți garantez că satisfacția reușitelor va șterge acele frustrări.
    6. Și poate cel mai important aspect este mixul de făină folosit. Pentru fiecare rețetă se pretează un anumit tip de mix de făină. Dar acest lucru nu ar trebui să te mire, deoarece și făina cu gluten poate să difere de la o rețetă la alta (ex. făină pentru prăjituri, făină pentru aluaturi fermentate, etc.).
    Am testat multe mixuri, mixuri cumpărate și mixuri făcute de mine și în momentul defață folosesc 3 mixuri de făină: două făcute de mine și unul cumpărat. Pe cel cumpărat îl folosesc la pâine, deoarece, în acest caz nu am reușit, încă, să găsesc combinația câștigătoare.
    Iar acolo unde rețeta o permite, folosesc un singur tip de făină (orez, tapioca,etc.).

MIXURI DE FĂINĂ FĂRĂ GLUTEN

Primul mix de făină este preferatul meu, deoarece se pretează la foarte multe rețete, printre care și la aluaturile fermentate (cea mai mare problemă pentru un celiac care nu vrea să renunțe la cozonacul bunicii sau al mamei).

Al doilea mix este mai puțin folosit de mine, dar pe care îl folosesc când fac o rețetă de post/vegană. Se pretează foarte bine la rețetele pentru biscuiți, brioșe și negrese. Și asta pentru că are un conținut mai scăzut de amidon, iar în aceste rețete am nevoie ca aluatul să crească uniform și în același timp să își mențină structura.

Sursa pentru aceste mixuri este site-ul https://glutenfreeonashoestring.com/. Am folosit mixurile prezentate pe acest site, dar am ajuns să le modific puțin, astfel încât să îmi îndeplinească toate cerințele pe care le am de un mix de făină.

Spor la prăjiturit și nu renunțați din prima!