Magia

CHEDO Gluten Free

Vă invităm să ne urmăriți si pe rețelele sociale.

Bine ai venit la Chedo Gluten Free, aici  începe aventura ta fără gluten. Email: contact@chedo.ro

Image Alt

CHEDO Gluten Free

Interviu cu Ana-Maria Cheran, Pastry Chef Cofetăria Chedo – „Acolo unde sunt prăjituri, este și speranță.“ – Artă Albă

Sunt de părere că orice rețetă cu gluten poate fi adaptată în una fără gluten; așa cum și-a numit și Richard Hawke cartea lui „ADAPT”.
Cum v-ați descrie în câteva cuvinte pentru cineva care nu vă cunoaște? Cine este Ana-Maria Cheran?

În primul rând, Ana-Maria Cheran este mamă, soție, fiică, soră, pentru că pun pe primul loc familia, iar familia este locul unde mă încarc cu energie de fiecare dată și locul unde găsesc motivație și sprijin pentru fiecare proiect nou pe care îmi doresc să îl dezvolt.

În al doilea rând, Ana-Maria Cheran este un profesionist, inițial ca inginer electroenergetician și, de câțiva ani buni, ca pastry chef unde creez deserturi care se transformă în momente dulci pentru toți cei care doresc să guste deserturi artizanale fără gluten.

De când am redescoperit pasiunea din copilărie, aceea de a crea deserturi,  am realizat că sunt o persoană perseverentă, că nu renunț ușor dacă, de exemplu, nu îmi iese o rețetă; continui să testez, să adaptez până sunt mulțumită de rezultat.

Cum ați abordat procesul de formare și perfecționare a abilităților dvs. în domeniul deserturilor fără gluten? Știm că ați urmat mai multe Masterclass-uri alături de Chef Richard Hawke, expert în deserturi fără gluten.

Nu am pus mare accent pe acest domeniu, la acel moment era doar o pasiune și o ocupație de weekend, pentru că pe atunci nu aveam acces atât de mult la tehnologie.

Am considerat că trebuie să am o bază solidă și „să învăț carte”, cum îmi tot spuneau părinții. De mică am fost înclinată mai mult pe partea de real decât cea de uman. Și pentru că am urmat în liceu profilul de matematică-informatică, la finalizarea liceului am studiat opțiunile pe care le aveam și am considerat că Facultatea de Energetică mi se potrivește cel mai bine și este de viitor. Dacă privesc retrospectiv a fost o alegere pe ceea ce știam în acel moment că pot să fac și nu m-am uitat la ce pasiuni aveam. Pasiunile erau pentru weekend, un fel de bucurie pentru suflet.

La început am fost autodidactă, am răsfoit cărțile și online-ul căutând și testând rețete de prăjituri, mixuri de făină fără gluten.

Am căutat informațiile online, în mai multe limbi – în engleză, italiană, germană, franceză, ca astfel să pot înțelege cum se comportă fiecare făină, fiecare mix în diferite rețete. Și asta până am găsit mixul de făină perfect pentru mine, un mix cu ingrediente puține și fără E-uri, exceptând guma de Xanthan care înlocuiește glutenul. Mi-a plăcut să experimentez cu mai multe tipuri de făină pentru a identifica ceea ce se potriveste cel mai bine cu gustul pe care îmi doream să îl obțin. Pentru fiecare rețetă am în minte cum ar trebui să fie gustul final.

Am analizat din perspective diferite cum se comportă făinurile fără gluten și cum sunt rețetele de deserturi fără gluten, pentru că sunt abordate diferit în funcție de țară și de cultura locului. Există diverse aspecte culturale și tradiții culinare care pot influența modul în care sunt create și interpretate rețetele fără gluten și mi-am dorit să cunosc cât mai mult din acest spectru larg.

După ani buni de studiu individual, în 2018, a apărut ocazia unui curs inedit cu Richard Hawke, cel mai bun specialist și consultant pe segmentul cofetăriei fără gluten. Am decis să urmez acest curs la început mai mult pentru nevoile mele și apoi pentru pasiunea revenită din copilărie.

Ce mesaj ați dori să transmiteți celor care consideră că produsele fără gluten sunt lipsite de gust sau textură, și cum îi încurajați să încerce deserturile dvs.?

Într-adevăr, sunt persoane care consideră că produsele fără gluten nu au gust, sau că sunt produse destinate persoanelor bolnave. Produsele fără gluten nu conțin făină de grâu/secară/orz și tot ce derivă din acestea, așa că nu este afectat gustul; doar produsele din aluaturi dospite au o textură diferită de cele cu gluten.

Gustul produselor noastre este desăvârșit pentru că folosim materie primă de calitate, pentru că producem în mod artizanal și pentru că punem multă pasiune. Gustul ocupă un loc central în fiecare desert pe care-l creez. Mi-am dorit să creez deserturi fără gluten, unde gustul ajunge la cel mai înalt nivel.

Într-un desert, gustul este o adevărată călătorie senzorială în care fiecare ingredient, fiecare textură și fiecare aromă sunt atent echilibrate pentru a oferi o experiență memorabilă.

Gustul nu este doar o caracteristică a desertului, ci este sufletul său, elementul care îl diferențiază și îl aduce la viață în fiecare mușcătură. Fiecare combinație de arome este testată și rafinată până când atinge perfecțiunea, iar fiecare detaliu este pus în valoare pentru a crea o simfonie captivantă a gustului.